Zhruba před měsícem jsme se spolu s naším týmem Levebee (já, Michal Zwinger a Šimon Rozsíval) a mým kamarádem Martinem Egrtem zúčastnili soutěže PragueHacks, hackathonu nad otevřenými daty Prahy. Hackathon je soutěž ve vytvoření nápadu, služby či aplikace během omezeného času, v tomto případě 48 hodin.

Otevřená data jsou data publikovaná veřejnými institucemi v otevřeném formátu (.xls, .csv) pod speciální licencí umožňující jejich využití k libovolným účelům, včetně účelů komerčních. V západním světě jde o velký trend, který nejen výrazně pomáhá zprůhlednit fungování úřadů a usnadňuje získávání informací, na které občané mají právo, ale zároveň vytváří spoustu příležitostí pro podnikatele k jejich dalšímu využití, a tím pádem i tvorbě dalších pracovních míst, zlepšování životní úrovně atp.

Tento trend dorazil i do Česka (konečně) a PragueHacks byla soutěž, která měla v podstatě prokázat, jak velký potenciál otevřená data mají. Pro soutěž se podařilo získat relativně hodně dat z Pražských institucí, jako Institut pro Plánování a Rozvoj, městské části Praha 7 a 8, Městská policie a další.

Šlo například o podrobné mapy Prahy, 3D model centra Prahy, nejrůznější městské vyhlášky, údaje o zeleni, znečištění, mapu zločinnosti jednotlivých částí, školy, a ještě některé další.

Úkolem každého týmu bylo vytvořit během 48 hodin co nejzajímavější a nejužitečnější aplikaci, ať už mobilní nebo webovou, která některá data prakticky využívala.

Vzhledem k zaměření našeho týmu (tvoříme vzdělávací aplikace) jsme se rozhodli, že budeme pracovat s daty o školách. Data, která jsme dostali, byla docela děravá, spousta údajů chyběla, a tak jsme se rozhodli nejprve vytvořit databázi otevřených dat o školách, do které budou nahrávat data úřady či samy školy. Jednalo se o data o mateřských a základních školách.

Druhým krokem bylo vytvoření webové aplikace, která uživatelům (typicky rodičům) umožňuje vyhledat školy v jejich okolí a filtrovat je podle zvolených parametrů, případně si zobrazit více škol vedle sebe a porovnávat je mezi sebou.

K tomu jsme ještě přidali trochu crowdsourcingu, a to tak, že některá ne zcela klíčová data jsme nechali veřejně editovatelná (alá Wikipedia) a zároveň jsme přidali možnost, že si sama škola zažádá o přístup ke své stránce, kterou bude potom moci výhradně spravovat.

Zajímavou možností také je odběr změn o škole, kdy rodiči chodí na email veškeré změny, které u zvolených škol nastanou, přičemž nejzajímavějším údajem je především kapacita.

Asi jsme naším nápadem přesvědčili, protože z asi sedmi vyhlašovaných kategorií jsme vyhráli pět, včetně té hlavní.

Do soutěže jsme se přihlásili spíš pro zábavu, nicméně odezva byla pro mě poměrně ohlušující, a tak jsme se ve spolupráci s Fondem Otakara Motejla, který podporuje otevírání dat v ČR, rozhodli na aplikaci dál pracovat a dotáhnout ji ke spuštění. Více někdy příště!

Pár článků a odkazů na PragueHacks:

  1. http://www.lupa.cz/clanky/prague-hacks-2015/
  2. http://ekonom.ihned.cz/c1-64259490-trable-s-vyberem-skoly-pro-vasi-ratolest-jsou-passe-pomuzou-otevrena-data
  3. http://www.otevrenadata.cz/aktualni-deni/prague-hacks-13-napadu-jak-diky-datum-zlepsit-zivot-ve-meste/
  4. http://ikaros.cz/prague-hacks-13-napadu-jak-vyuzit-data-pro-zlepseni-mest
  5. https://twitter.com/hashtag/praguehacks

 

One thought on “PragueHacks – otevřená data a Naše školy

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *