Můj poslední článek o mém problému s potenciální exkluzivitou křesťanství hrál na poměrně negativní notu. Teď je čas vrátit vše zase k rovnováze, protože k tomu aktuálně mám dost dobrý důvod.

Současná uprchlická krize mě už začínala přivádět k zoufalství, protože hysterie, kterou to na internetu vyvolává, a především propast mezi intelektuální sférou a zbytkem světa začínala býti bezednou.

Zároveň to stále vypadalo, že se v Česku nenajde pořádná iniciativa, která by začala jednat. Přeci jen, žádná z neziskovek nemá opravdu celorepublikové zastoupení.

A v tento „beznadějný“ moment na scénu vstupuje Katolická církev. V rozhovoru pro DVTV generální tajemník České biskupské konference (a také můj pražský hostitel a vážený přítel) Tomáš Holub říká, že česká Katolická církev reaguje na výzvu papeže Františka a spouští organizovanou pomoc uprchlíkům v nouzi, a to nejen v ČR, ale i přímo v inkriminovaných oblastech. Zároveň brzy spustí web, který bude shromažďovat nabídky pomoci od jednotlivých lidí v ČR, takže můžete nabídnout pomocnou ruku i vy.

Doporučuji si pustit celý rozhovor. Oficiální prohlášení kardinála Duky a jeho zástupce Mons. Graubnera najdete na webu Katolické církve.

Jak sám Tomáš Holub připouští, ne všechny farnosti v ČR jsou pomoci migrantům nakloněni, ale zároveň zdůrazňuje, že těch ochotných je celá řada. A mě nezbývá než tleskat. Ano, Katolická církev v mých očích právě o pěkných pár příček stoupla, a doufám, že i v těch vašich.

One thought on “Potlesk, prosím. Pro … Katolickou církev!

  1. Pěkné, díky za článek. To by se ke mě snad ani nedostalo. Nějaké iniciativy jsou a pomáhají tam, kde je potřeba. Nicméně, k nám přijde tam malé % uprchlíků z hlediska doporučení webů, co jsou jako manuál pro uprchlíky, že zde v ČR asi nebude tak moc komu pomoci. No uvidíme. Každopádně mají dobrý přístup. Katolické organizaci, palec nahoru.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *