bee-teacher

Už více než rok pracujeme s naším týmem z Rozečtise.cz na projektu jménem Včelka a rád bych konečně vysvětlil, o co se přesně jedná. Ve zkratce jde o webovou aplikaci pomáhající dětem, které mají problémy se čtením, především pak dětem s dyslexií a podobnými poruchami učení.

Před více než dvěma roky nás oslovila speciální pedagožka z pražské pedagogicko-psychologické poradny, PaeDr. Renata Wolfová, že by chtěla vytvořit po vzoru Rozečtise aplikaci, která by naplnila potřeby dětí s poruchami čtení, tedy s dyslexií, dysfatomií a podobně. Kdysi už nějakou aplikaci dělala, ale ta už se ani na dnešních počítačích nerozběhne. Nu a tak jsme se dali do díla. Dneska už aplikace běží, rozšiřuje se do poraden i do škol a do českých domácností.

screen_1_cs

Nejprve o samotném problému. Dyslexie je nemoc, která je do velké míry dědičná. Zjednodušeně jde zhruba o to, že levá a pravá hemisféra mozku nekomunikují zcela správně. To se projevuje nejvíce právě u čtení, které kombinuje zrakové vnímání, sluchové vjemy a zároveň pochopení, přiřazení přesného významu určitým obrázkům – písmenům. Čtení je tam pro dyslektika ne nemožné, ale výrazně namáhavější, různě přeskakují písmenka, nejde to samo, jako to mnohé děti mají.

V současném systému školství dyslektici strádají, protože je často považujeme prostě za hloupé. Ve chvíli, kdy dyslektik věnuje čtení stejné množství času a pozornosti jako zbytek třídy, je naprosto evidentní, že nemůže dostát stejných výsledků. Osvícení učitelé či rodiče vezmou dítě do pedagogicko-psychologické poradny, kde v ideálním případě diagnostikují problém a dítě dostane sadu cvičení, které mu jeho potíže pomohou alespoň částečně čtení zlepšit. Samozřejmě jde taky o to, jestli dítě poctivě procvičuje, což zase znamená, že se mu musí rodič věnovat a mimo úkolů do školy ještě sedět nad oním procvičováním. A například moje kadeřnice mi pořád opakuje, že je to na zbláznění.

Jak s tím vším pomáhá Včelka? Na začátku si rodič s dítětem projdou vstupní diagnostikou, kdy dítě přečte krátký text, je u toho nahrávané a záhy rodič zodpoví sadu dotazů ke kvalitě čtení. Na základě tohoto dotazníku potom dítě dostane svoji specializovanou sadu cvičení, která přesně adresují potíže, které dítě má.

screen_2_cs

Včelka má něco okolo 80 cvičení, které lze libovolně kombinovat. Většina vznikla z původních papírových cvičení, ale jsou obohacena o mnoho výhod moderních technologií – obsah je náhodně generován, takže se cvičení neopakuje, máme spoustu audio obsahu a obrázků, obsah je interaktivní, hýbe se, chválí, okamžitě reaguje na aktivitu dítěte.

Veškeré výsledky cvičení se ukládají, takže má rodič či speciální pedagog přehled, jak dítě postupuje. Na konci každého cvičení dítě zaškrtne svůj subjektivní pocit, jak se mu zdálo cvičení obtížné. Na základě toho potom Včelka automaticky přizpůsobuje sadu cvičení (cvičení, které již dítěti jde vymění za navazující cvičení) a zároveň je to také cenný ukazatel pro pedagogy. Přidali jsme také pár her.

screen_3_cs

Za každé cvičení děti dostanou body – plástve medu. Za získané body si potom v obchodu mohou kupovat obrázky zvířátek a jiných postaviček či předmětů v několika různých prostředích, například zvířátka do zoo. Cvičit může dítě zcela samo, aplikace je v tom velmi jednoduchá, postupně se každý den snaží splnit na plný počet hvězd všechna cvičení ze svého playlistu.

screen_4_cs

Všechna cvičení mají spoustu nastavení, která pomohou uzpůsobit procvičování opravdu na míru. Navíc jsme také vytvořili speciální verzi do třídy, sadu cvičení, která mohou učitelé používat v běžné třídě pro výuku čtení například na interaktivní tabuli.

V následujících měsících plánujeme také mobilní aplikace pro Android a iOS a zároveň začneme pracovat na anglické verzi.

Pokud máte v okolí rodiče, jejichž děti bojují se čtením, neváhejte a pošlete jim odkaz!

bee-great

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *