5062528884_8f12f3fdd3_o

Jon Gnarr je nejzajímavějším a nejzábavnějším politikem, kterého znám. Prožil celý svůj život na Islandu a byl oblíbeným komikem. Když v roce 2008 Island pod náporem hlavní vlny světové finanční krize dospěl až ke krachu, Gnarr se rozhodl z recese kandidovat na starostu hlavního města Reykjavíku. Založil se svými Facebookovými přáteli politickou stranu a nazval ji Nejlepší strana. Jeho slovy: „Jmenujeme se Nejlepší strana, protože jsme nejlepší. Kdybychom nebyli nejlepší, tak bychom se nazvali Špatná strana, nebo Nejhorší strana. Ale my jsme Nejlepší strana.“

Z recese se stala realita a Gnarr strávil další čtyři roky na radnici. A to velice úspěšně. Nejen, že pomohl město provést skrze mnoho nepopulárních reforem a krizových opatření, ale ještě k tomu svojí otevřeností, upřímností a bezprostředností zcela proměnil pohled na roli politika.

Abych vás nepřipravil o všechnu legraci, zmíním jen pár zajímavostí. Zde je 12 důvodů, proč je Jon Gnarr nejzajímavějším starostou na světě. Mezi nimi ale nenajdete například fakt, že při otevírání městského koupaliště Gnarr skočil v obleku přímo do bazénu. Chvíli také hrál na baskytaru ve skupině The Sugarcubes spolu se zpěvačkou Björk.

Je přesvědčeným anarchistou a feministou. Ve své politické kampani slíbil, že poruší všechny předvolební sliby a tak následně učinil. Pevně věří, že politika potřebuje víc vzdělaných žen. V roce 2010 šel v průvodu Gay pride v převlečení za ženu.

Odmítl kandidovat na prezidenta, protože nevěří v Boha a to je prý v rozporu, protože by se pak musel potkat s papežem, což nechce. „Pokud se ale papežem stane žena, tak se s ní rád potkám,“ dodává.

V červenci byl Jon Gnarr v Praze na konferenci reSITE o urbanismu a rozvoji měst, které jsem se náhodou taky zúčastnil. Ve své přednášce Gnarr převyprávěl celý svůj příběh a vysvětlil svůj unikátní postoj, který pomohl proměnit islandskou politiku. Před přednáškou jsem vůbec netušil, o koho se jedná, takže se z toho stal doslova životní zážitek. A tak vám vřele doporučuji ji shlédnout.

K tomu ještě patří diskuze navazující na přednášku, která pěkně dobarvuje celý příběh:

A jestli vám to ještě nestačilo, doporučuji přečíst libovolný článek, který vám o Jonu Gnarrovi Google vyplivne, protože neexistuje fakt o Jonu Gnarrovi, který by nebyl spektakulární.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *